Dagens Jisses

Det här är egentligen inte ett aktuellt ämne men det är ändå värt att ta upp då det slår så många kullbyttor i mitt lilla hjärnkontor att jag knappt vet vad som är ut eller in längre. Den här gången ska det handla om systembolaget och lite andra godsaker som pappastaten får ge till folket, men ingen annan.

Så i Sverige så har vi någon form av spritkultur som går ut på att svenskar super skallen av sig vid första bästa tillfälle. Vanligtvis på helger men det kan säkert snuttas lite på spritflaskan även andra dagar om så krävs. Alkohol är tydligen skadligt och inte det minsta bra. Dessutom så begås vansinnigt mycket mer våldsbrott under alkoholens inverkan. Dessutom så har vi väldigt stora kostnader inom sjukvården som är direkt alkoholrelaterade. Här har vi alltså en typ av drog som tydligen är väldigt populär bland folket. Den är så skadlig och så farlig att det vi varje år har enorma utgifter just på grund av denna drog. Det finns undersökningar som hävdar att alkoholens kostnader uppgår till 66 miljarder kronor per år. En ganska ansenlig summa.

Är det inte intressant att vi i Sverige förbjuder massor med droger av olika slag, där vissa av dem är långt ifrån lika skadliga som alkohol samtidigt som alkohol är tillåtet. Och inte nog med att det är tillåtet. Staten är de enda som får sälja det till dig. Oj, det där är jättefarligt. Det får ni absolut inte syssla med, så länge ni inte köper det via oss så klart. Då är det jättebra. Systembolaget gör dessutom massor med reklam. Deras reklamer brukar handla om att man ska dricka med måtta och liknande, men likförbannat gör de reklam. Det finns säkert vissa som skulle hävda att det är dubbelmoral att anse att något är skadligt och farligt och samtidigt sälja det. Man ser till och med till att man är den enda som får sälja det.

Om det nu är så farligt så är det väl rimligt att man gör vad man kan för att minska bruket/missbruket av ämnet i fråga. Om det nu inte är så farligt så att det bör förbjudas så bör väl den fria marknaden vara ett passande ställe? Det finns naturligtvis en viss problematik med att släppa marknaden fri men är det ändå inte ett vansinnigt hyckleri att tycka att det är farligt, men inte vilja förbjuda det och samtidigt uppmana till konsumtion av det hela genom att sälja det i speciella butiker. Butiker som dessutom på senare år har utökat sina öppettider så att ingen ska gå miste om att köpa sin sistaminuten-öl inför fotbollsmatchen eller vad det nu må vara.